Sääntömuutoksia kreikkalais- roomalaisessa painissa
Kansainvälisen Painiliiton (FILA) puheenjohtaja Raphy Martinetti on tarkentanut sääntöehdotuksia seuraavasti:
Jakso sisältää yhden minuutin pystypainiosuuden ja kaksi 30 sekunnin mattopainiosuutta.
Paini alkaa maton keskeltä pystypainilla. Painijat voivat tehdä mitä tahansa painiliikkeitä.
Minuutin painimisen jälkeen tuomari keskeyttää ottelun ja komentaa toisen painijan parterre-asentoon. Päällä oleva painija (otteen ottava) määräytyy sanoilla kriteereillä kuin jakson voittaja.
1. painija, jolla on enemmän pisteitä
2. painija, jolla on enemmän korkeampiarvoisempia pisteitä
3. painija, jolla on vähemmän varoituksia
4. viimeisen pisteen saanut painijaMikäli tilanne on 0-0, tuomari suorittaa arvonnan ja arvonnan voittaja pääsee päälle ottamaan otteen.
Parterre-asentoon joutuvan painijan polvet ja kädet tulee olla keskiympyrässä. Kädet saavat olla max 30 cm< leveydellä toisistaan. Käsivarret tulee olla suorina, jalat eivät saa olla ristissä. Reiden ja säären kulma tulee olla 90 astetta.
Päällä oleva painija ottaa parterre-asennossa olevasta painijasta Junttaotteen. Ote otetaan kiinni vyötärön kohdalta. Otteen ottava painija voi olla pystyasennossa tai hänellä voi olla toinen polvi matossa.
Heti kun ote on valmis, tuomari viheltää ottelun käyntiin. Molemmat painijat voivat 30 sekunnin ajan suorittaa liikkeitä.
Ellei jakso tai ottelu pääty (selätys, 5 pisteen heitto, toinen 3 pisteen heitto tai 6 pisteen ero) tämän 30 sekunnin aikana ja/tai päällä ollut painija ei ole saanut suoritettua yhtään pistettä, hänen vastustajaansa hyvitetään yhdellä pisteellä, päällä ollut painija saa lisäksi varoituksen ja ottelu jatkuu mattopainilla siten, että päällä ollut painija joutuu seuraavaksi 30 sekunniksi parterre-asentoon.
Ellei jakso tai ottelu pääty 30 sekunnissa ja/tai (samoin kuten edellä) päällä ollut painija saa yhtään suorituspistettä, hänen vastustajaansa hyvi tetään yhdellä pisteellä ja päällä ollut painija saa varoituksen.
Kaikki jaksot kreikkalais-roomalaisessa painissa painitaan edellä mainitulla tavalla.
Erityistilanteet
Mikäli jompikumpi painijoista on siltatilanteessa, kun jaksoa on painittu 1 minuutti, tuomari ei keskeytä ottelua, vaan odottaa mahdollista selätystä ja molemmat parterre-asentoon määräämiset peruuntuvat.
Mikäli 1 minuutin jälkeen parterre-asennossa aloitetussa ottelussa jompi-kumpi painija on 1 minuutin 30 sekunnin kohdalla siltatilanteessa, tuomari ei keskeytä ottelua, vaan odottaa mahdollisen selätyksen ja jälkimmäinen parterre-asentoon määrääminen peruuntuu.
Mikäli päällä oleva painija kieltäytyy ottamasta sääntöjen mukaista otetta, tuomari huomauttaa häntä kerran voimakkaasti kehotussanalla ATTENTION. Mikäli päällä oleva painija ei tuomarin seuraavan kehotussanan CONTAKT jälkeen ota sääntöjen mukaista otetta, painijaa rangaistaan varoituksella, hänen vastustajaansa hyvitetään kahdella pisteellä ja ottelu jatkuu pystystä.
Mikäli parterre-asennossa oleva painija ei sääntöjen mukaista parterre-asentoa, tuomari huomauttaa häntä kerran voimakkaasti kehotussanalla ATTENTION. Mikäli painija ei tuomarin seuraavan kehotussanan CONTACT jälkeen ota sääntöjen mukaista parterre-asentoa, painijaa varoituksella, hänen vastustajaansa hyvitetään kahdella pisteellä ja ottelu jatkuu parterre-asennosta. Rangaistusta käytetään samalla tavalla myös sääntöjen vastaisesta liikkeestä, matolta tai otteesta pakenemisesta.
Sääntömuutokset koskevat kaikkia FILA:n sääntöjen mukaisia ikäluokkia.
Kaikissa cadettien (17 v.) painimuodoissa (kreikkalais-roomalainen, vapaa, naiset) jakson painiaika muutetaan 2 minuuttiin.
Pertti Vehviläinen