TUL:N KILPAILUSÄÄNNÖT
(Hyväksytty TUL:n valtuuston kokouksessa 13.5.2000)

 

1                    YLEISET MÄÄRÄYKSET

Nämä määräykset koskevat TUL:n sisäistä kilpailutoimintaa. Ollakseen kilpailukelpoinen tässä toiminnassa urheilijan on oltava TUL:n seuran edustuskelpoinen jäsen. Ay-kilpailutoimintaan voivat osallistua kuitenkin kaikki ammattiliittojen jäsenet. TUL:n ja ay-mestaruuskilpailut voidaan järjestää myös yhteisinä, jolloin kilpailukelpoisia ovat kaikki TUL:n seurojen urheilijat ja ammattiliittojen jäsenet.

TUL:n lajijaostot päättävät tarkemmin mestaruuskilpailusäännöistä ja TUL:n piirihallitus pm-kilpailusäännöistä näiden kilpailusääntöjen puitteissa.

Kaikessa TUL:n kilpailutoiminnassa noudatetaan reilun pelin periaatetta.

 

2                    EDUSTUSOIKEUS

Edustusoikeus on lajikohtainen. Samassa lajissa urheilija saa edustaa vain yhtä seuraa.

Ulkomaalaisten edustusoikeuden suhteen noudatetaan TUL:n mestaruuskilpailuissa samaa käytäntöä kuin ao. lajin SM-kilpailuissa ja TUL:n pm-kilpailuissa vastaavasti samaa käytäntöä kuin ao. lajiliiton pm- tai aluekilpailuissa.

Seurasiirtomääräyksissä noudatetaan samoja sääntöjä kuin ao. lajiliitossakin. Urheilijan on edustettava kaikissa kilpailuissa samaa seuraa. Ay-kilpailuissa ja yhdistetyissä ay- ja TUL:n mestaruuskilpailuissa urheilija voi edustaa myös ammattiliittoaan tai ammattiosastoaan.

 

3                    DOPINGMÄÄRÄYKSET JA NAUTINTOAINEET

Edellytyksenä kilpailuihin osallistumiseen on, että urheilijat noudattavat Suomen Antidopingtoimikunnan ja kansainvälisen lajiliiton dopingsääntöjä. Kaikkia urheilijoita, valmentajia ja toimitsijoita velvoitetaan tutustumaan heitä koskeviin dopingsäännöstöihin. Tiedot urheilussa kielletyistä dopingaineista ja -menetelmistä löytyvät Suomen Antidopingtoimikunnan vuosittaisesta julkaisusta "Kielletyt ja sallitut lääkeaineet urheilussa".

Jollei kansainvälinen tai kansallinen lajiliitto ole päättänyt ankarammista rangaistuksista, minimirangaistukset dopingrikkomuksissa ovat:

1                    Määräaikainen kilpailukielto (pääasiassa 2 vuotta ensimmäisestä dopingrikkomuksesta)

2                    Elinikäinen kilpailukielto toistuvasta dopingista

3                    Suomen Antidopingtoimikunnan lausunnon perusteella varoitus.

Nuuskan käyttö TUL:n kilpailutoiminnassa on kielletty. Käytön seuraamuksista päättää asianomainen lajijaosto. Ensisijainen seuraamus on varoitus ja käytön toistuessa suorituksen hylkääminen tai urheilijan poistaminen kentältä.

 

4                    TALOUSHALLINTO - VEROTUS

Liiton kilpailutoimintaan osallistuva urheiluseura sitoutuu hoitamaan taloushallintonsa säädösten ja annettujen ohjeiden mukaisesti. Seuraa tai joukkuetta, joka suunnitelmallisesti jättää hoitamatta toiminnan ja urheilijoiden verotukseen liittyvät velvoitteensa rangaistaan sulkemalla kilpailutoiminnasta yhdeksi kilpailukaudeksi.

Ne seurajohdon tai joukkueen johdon vastuuhenkilöt, jotka ovat päävastuussa laiminlyönneistä, asetetaan toimitsijakieltoon yhdeksi kilpailukaudeksi.

 

5                    SOSIAALITURVA

Jos urheilijan ja urheiluseuran välillä on sovittu, että urheilija saa urheilemisesta kalenterivuodessa tai pelikaudessa veronalaista palkkiota vähintään urheilijoiden eläketurvan ja tapaturmaturvan järjestämisestä annetussa asetuksessa säädetyn määrän (vuonna 1999  56 640 mk luontoisetuineen), seuran on järjestettävä hänelle vakuutuksella eläke- ja tapaturmaturva edellä mainitun asetuksen mukaisesti.

Mikäli seura ei ole järjestänyt urheilijalle edellä mainittua vakuutusta, ne seurajohdon vastuuhenkilöt, jotka ovat suunnitelmallisesti jättäneet sosiaaliturvavelvoitteet hoitamatta, asetetaan yhden vuoden pituiseen toimitsijakieltoon ja seura voi käyttää urheilijaa TUL:n kilpailutoiminnassa vasta kun vakuutusvelvoitteet on hoidettu.

 

6                    SEURAN KONKURSSI

Konkurssitilanteessa liitto päättää sarjapaikasta sääntöjensä mukaan.

Pelaajat ovat pääsääntöisesti vapaat siirtymään muihin seuroihin työsopimuslain ja lajiliittojen määräykset huomioonottaen.

Uusi seura voi liiton päätöksellä jatkaa entisen seuran paikalla vain ehdolla, että se hoitaa entisen seuran ja sen taustayhteisön urheilutoimintaan liittyvät taloudelliset vastuut.

Konkurssipesän voidaan sallia hoitaa kilpailutoiminta kauden loppuun, jolloin pelaajilla ei ole vapaata siirto-oikeutta.

Seuran taustayhteisön (esim. tukiyhdistyksen) konkurssi ei vaikuta seuran kilpailuoikeuteen, jos urheilutoimintaan liittyvät taloudelliset velvoitteet hoidetaan.

 

7                    SOPUPELI

Urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että urheilijat, joukkueet ja seurat pyrkivät kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Seura tai joukkue, jonka kilpailutapahtuman tuloksesta on sovittu etukäteen, menettää ao. lajissa kilpailuoikeutensa kahdeksi kaudeksi.

Urheilija, joka osallistuu tulosten sopimiseen, asetetaan liiton kilpailu- ja toimitsijakieltoon kahdeksi kilpailukaudeksi.

Seuran toimitsija, joka osallistuu tulosten sopimiseen, asetetaan toimitsijakieltoon kahdeksi kilpailukaudeksi.

 

8                    VEDONLYÖNTI

Urheilija ja urheilujoukkueeseen kuuluva henkilö, kuten valmentaja tai seurajohtaja, ei saa itse tai edustajan kautta lyödä vetoa omasta kilpailutapahtumasta. Rikkomuksesta seuraa yhden kilpailukauden kilpailu- ja toimitsijakielto.

 

9                    PÄÄTÖKSENTEKO JA VALITUSOIKEUS

Tämän säännön mukaisista rangaistus- ja kurinpitotoimista päättää TUL:n hallitus. Hallitus pyytää asiasta ao. lajijaoston ja piirin lausunnon ennen lopullista päätöksentekoa. Lausunto on annettava viipymättä. Hallitus voi päättää väliaikaisesta kilpailu- tai toimitsijakiellosta asian käsittelyn ajaksi.

Urheilijalla, seuratoimitsijalla ja seuralla on oikeus valittaa näiden sääntöjen pohjalta tehdystä päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan.