| Etusivu | Haku | Arkisto | Palaute | Yhteystiedot |

Toimintakalenterit
Kilpailukutsuja
Tulospörssi
Kuvagalleria
Koulutusta ja aineistoa
Huomionosoitusasiaa
Painijaosto
TUL:n Painin Tuki ry
TUL:n painiseurat
CSIT:n painitoiminta
Historiaa ja henkilötietojaOlympiavoittaja Kelpo Gröndahlille muistolaatta Reposaaren nimikkopuistoon


Reposaari ja Reposaaren Kunto tulivat suomalaiselle urheiluväelle tutuiksi ja tunnustetuiksi painimahdeiksi reposaarelaisen olympiavoittajan Kelpo Gröndahlin kunniakkaan painiuran ansiosta.

Myöhemmin myös muun muassa laulajana paremmin tunnettu Eino Grön menestyi painijana saman seuran joukoissa. Loma-asuntomessualueella Reposaaren Reelingissä on nyt nimetty uusi puisto Kelponpuistoksi.

Reposaari-yhdistys paljasti Kelpo Gröndahlin muistolaatan torstaina puiston betonimuurissa vaaliakseen ja kunnioittaakseen hänen muistoaan. Muistolaatan on suunnitellut Olavi Karihaara.

Urheilija ja poliitikko

Kelpo Gröndahl oli kansanedustaja, kunnallispoliitikko ja urheilija, joka eli vuosina 1920 – 1994. Reposaarelaiset muistavat urheiluansioiden lisäksi Kelpon vuosikymmeniä kestänyttä elämäntyötä Porin kunnallispolitiikassa suurella kunnioituksella. Hän oli Porin kaupunginvaltuustossa SKDL:n edustajana vuosina 1948 – 1962 ja kaupunginhallituksessa 1971 – 1984. Gröndahl oli myös kansanedustajana kaksi kautta vuosina 1962 – 1970. Työuransa Gröndahl teki 1953 – 1980 satamavalvojana.

Loma-asuntomessualueella Reposaaren Reelingissä on nyt nimetty puisto Kelponpuistoksi.

Reposaari-yhdistys paljasti Kelpo Gröndahlin muistolaatan puiston betonimuurissa vaaliakseen ja kunnioittaakseen hänen muistoaan. Muistolaatan on suunnitellut Olavi Karihaara.

Paljastuspuheen piti kanslianeuvos Kosti Rasinperä, joka muisteli tapaamisiaan Kelpon kanssa. Muistolaatan paljastivat olympiaurheilijat Juha Mieto ja Kaarlo Kangasniemi. Juha Miedon edesmennyt vaimo oli reposaarelainen ja Kaarlo Kangasniemi on porilainen. Porin kaupungin puolesta laatan otti vastaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Elo.

Kelpo Gröndahl edusti Suomea kaksissa olympialaisissa. Lontoossa vuonna 1948 hän saavutti 2. sijan sarjassaan ja voitti olympiakultaa Helsingissä 1952. Napolin MM-kilpailuissa 1953 tuli taas hopeaa.

Suomen mestaruuksia Gröndahlilla oli 14, ja niiden lisäksi hän voitti TUL:n mestaruuksia 17 vuodesta 1944 vuoteen 1956 saakka joka vuosi. Hän kilpaili sekä kreikkalais-roomalaisessa että myös vapaapainissa.Muistolaatan paljastustilaisuudessa olivat airuina Kelpo Gröndahlin veljen pojantytär Jonna Gröndahl ja tyttärenpoika Max Gröndahl.

Terveisin,
Asta Matikainen, tiedottaja
Porin loma-asuntomessut
puhelin 044 701 9788